"Friedrich főherceg fehér tengerészeti egyenruhát öltött, mert a nádor előző este többször célzott rá: a budai polgárok hatásos megjelenést várnak az újságokban gyakorta emlegetett ifjútól... A fiatalember nagyot sóhajtott, kihúzta magát, és egy pillanatra minden elsötétült, mintha álmot látna: egy másik századról, amikor ő már régen elporladt és egy sápadt, borotválatlan, kopaszra nyírt népbiztosról, aki egyszer ugyanitt áll majd, az ő helyén, végigtekint a fegyverüket markolászó embereken és ugyanilyen gyanútlanul nem is sejti, hogy hamarosan menekülnie kell, sőt regénybe írják kaján vigyorát és szárnyalását a Vérmező felett..."

Emberi könyvek, a Mérnökök könyvtárából (avagy emberi leletek a kockák polcain) - úgy gondoltam ilyen címet adok "könyvajánló-rovatomnak". Mivel édesanyám könyvtáros, és könyvek között nőttem fel, talán nem meglepő, hogy a BME OMIKK (Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár) katalógusában és polcai között sem feltétlen a az Analitikai kémia jegyzetet, vagy az "Antibakteriális hatású vegyületek reverzibilis megkötése módosított cellulózon" című csodákat keresem. Igaz, kényszerűségből ezeket is, de szabadidőmben jobb szeretek lágyabb dolgokat olvasni.

A Fák közt, padon - Budapesti ligetek című könyvecske éppen olyan olvasnivaló, amelyre egy négy zh, két laboros héten vágyik az ember. A Liget című irodalmi és ökológiai (bizony, a kettő együtt) folyóirat kiadványában budapesti közparkokhoz kapcsolódó kis történeteket olvashatunk, nosztalgikus korokból. A novellák szerzője Horgas Judit, a szöveget Ács Irén fotói illusztrálják. A kis tenyérbevaló könyv tervezője is említést érdemel, René Margit igazán izgalmasan hozta össze az írott és a vizuális élményeket. A fejezeteken keresztül megismerhetjük a Vesztegzár a Grand Hotelben eredetét, a Mechwart tér liget elnevezése körüli vitákat vagy épp a Városligeti tó horgászversenyén történt füllentést. Sok-sok nevetést garantál a néha fanyar humor. A történetek közül kicsit kakukktojás Városmajoré, melynek végén a szerző groteszk párhuzamot von a nyilas vérontás képe és a ligetet napjainkban elborító testek között.

Utóbbi fejezet miatt nem írhatom most azt, hogy a könyv teljes egészében vidám mű. Maradjunk annyiban, a szerző többnyire mosolyt csal az ember arcára a történelmi humorával, vidám párhuzamosságával, számtalan irodalmi utalásával, sajátos hangvételével.

Fák közt, Padon - Budapesti Ligetek

Liget Műhely Alapítvány, 2005.

104 oldal, 15x15 cm

HU ISSN 0865-008X

BME OMIKK: 465.357 / MSZO ÉPI 503.

 

Szerző: betax  2009.11.17. 21:42 2 komment

Címkék: szépirodalom fák közt padon

A bejegyzés trackback címe:

https://omikk-olvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr941532985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exilis 2009.11.18. 17:10:40

Sok sikert az új bloghoz! Csak bírd energiával :)

betax 2009.11.21. 22:03:46

Köszönöm! Inkább az idő, mint az energia gátolhat, ilyesmik írására azt hiszem energia van bőven, csak sok egyéb mellett nem mindig tudok szakítani rá alkalmat :S :)
süti beállítások módosítása