Aki keres, az talál, s ha rámentek az OMIKK internetes katalógusára, ügyes keresőszavakkal számos nemzeti parkokról szóló könyvre, kiadványra bukkanhattok. Közülük most egyet emelnék ki - bár a többi épp úgy említésre és ajánlásra érdemes, de az egyetemhez viszonyított közelsége miatt mégis a Duna-Ipoly Nemzeti Parkról szólót mutatom be.

Foltos szalamandra, Kerecsensólyom, Leánykökörcsin, Havasi cincér, Kardos lepke, Ászkarák - néhány azok közül, akikkel a szerencsés túrázó börzsönyi-pilisi-ipolymenti útjai során összefuthat. Igen szerencsésnek kell lenni egy-egy ilyen találkozáshoz: nem elég jó helyen lenni jó időben, de figyelni és felfigyelni is szükséges. Még akkor is, ha fogalmunk sincsen, mit látunk, kire csodálkozunk rá éppen. Ebben is segítséget nyújthat ez a kis narancssárga könyv, melnyek szerkesztője Kézdy Pál, Magyarország egyik legelismertebb természetvédelmi szakembere.

Aki egyszer látta, milyen mikor a Szentendre-vidéki erdőspuszta-réten hullámzik a széltől az árvalányhaj, érezte a finom medvehagyma illatát a bükkerdő tövében, vagy csak végigtekintett az ősz "Börzsöny-színein" biztos szerelmes lett a vidékbe. Kicsit talán hajlamosá is vált arra, hogy fél órát üljön csendben egy patak partján s fürkéssze a hordalékot egy apró Kövi rák után kutatva.

Az ismertetett könyv talán az ilyen embereknek szól. No meg azoknak is, akik kíváncsiak, de nem tudják, hol és hogyan kezdjék el megismerni a természetet. Fejezetein át a szerzők bemutatják a természetvédelmi kezelést, a nemzeti park történetét, címerét, oktatóhelyeit, ismertetik az erdőgazdálkodás módját. Ezután a három tájegység, a Pilis és Visegrádi-hegység, a Börzsöny, és az Ipoly-vidék szakemberei mutatják be saját területeiket. A tájak történelmére, földrajzi-geológiai adottságaira, hagyományaira, művészetére épp úgy kitérnek, mint a természetvédelmi értékek ismertetésére. Külön fejezetek foglalkoznak a bányászat emlékével, a rég elfeledett faúsztatás nyomaival, az erdei kisvasutakkal, a mészégetéssel, a képzőművészettel vagy épp a várakkal-kolostorokkal.

Nem egyszerű utikönyv ez. Sőt, nyugodt szívvel kijelenthetem, ez egyáltalán nem utikönyv. Bár ezernyi látnivalót, érdekességet kínál egy-egy utazáshoz, és megfelelő háttérinformációkat nyújt hozzájuk, de mindezt nem a "kaland" érdekében teszi. A könyv nyílt célja megismertetni, elismertetni, megszerettetni a tájakat és az élőlényeket az olvasóval. Megszerettetni úgy, hogy ne csak egyszer-kétszer látogassa meg a Dunakanyart, hanem tegye azt rendszersen. Úgy, hogy ne egyszerű turista vagy látogató, hanem a terület ismerője, vigyázója legyen, aki figyel rá. Úgy, hogy kíváncsisága miatt, mert a könyvben olvasta hogy ott él, hajlandó legyen letelepedni egy patak partjára várni egy aprócska rákot...

Nemzeti Park a Dunakanyarban - A Duna-Ipoly Nemzeti Park

103 oldal, 24 cm

Ganteline Kft, 2006

ISBN: 978-963-86783-5-5

BME OMIKK: 069.744 / Központi Raktár

Szerző: betax  2009.12.01. 10:55 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://omikk-olvaso.blog.hu/api/trackback/id/tr181557449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása